Blog

Kategóriák

A zár és a kulcs történelme II. rész

Publikované dňa 2020-10-08

Történetünk a 18. században folytatódik, amikor szabadalmaztatásra került a fordulatos zár, mely sok ma használt zárszerkezet alapjául szolgál. A fordulatos zár működésének titka a kulcs forgatásában rejlik.

1778-ban egy Robert Barron nevű férfi szabadalmaztatta a reteszzárat. Ezt követően, 1784-ben egy újabb fordulóponthoz érkezett a zárszerelés története, hiszen Joseph Bramah levédette a biztonsági zárat. Ezt követően Jeremiah Chubb, ismert vaskereskedő létrehozta az úgynevezett érzékelő zárat, mely egészen sokáig, 1851-ig bizonyult feltörhetetlennek.

Az 1800-as években szintén hatalmas felfedezéseknek lehettünk tanúi, melyek Yale és fia nevéhez fűződnek, hiszen kitartó tanulmányaiknak köszönhetően olyan vívmányokat hoztak világra, mint a retesz melletti elzáró, amely a retesz elmozdulását akadályozta meg, valamint ők kapcsolták össze először az ejtőreteszes elvet a forgókulcsos megoldással.

Később fia fejlesztette tovább apja munkáját, melynek eredményeként kialakították a kilincsnyelvet, amit már nem kulccsal, hanem kilinccsel tudtak mozgatni. Ezt 1860-tól kezdődően gyártották és forgalmazták.

A zárszerelés legfontosabb mozzanata mégis James Sargent nevéhez fűződik, akit úgy emlegetnek, mint a „modern zárak ősatyja”, ugyanis ő találta fel az első kombinációs zárat, melyben cserélhetőek a kulcsok. Ennek köszönhetően 1873-ban létrejött az időzáras mechanizmusú időretesz zár.

Ha a zárak történelméről beszélünk, nem csak a zárszerelésről és a zárcseréről érdemes szót ejtenünk, hanem Leonard Donner-ről is, ugyanis neki köszönhető a zártörők ajtónyitási technikájának fejlődése, melynek keretén belül 1550-ben forgalomba hozta betörő szerkezetét, amely az ajtónyitást csöndessé tette. Ettől az időtől kezdve a zártöréssel, zárcserével foglalkozó szakemberek egymással versenyeznek az ajtónyitás/zárás területén.

A 20. század technikai fejlődése természetesen a zárszerelésre is hatással volt. Az elektronikus zárak megjelenése igazi áttörést jelentett a történelemben, hiszen ezek nem csak biztonságosabbá teszik tulajdonosaik otthonát, hanem igazi fejtörést okoznak a gyakorlott zártörőknek is.

Ma már nagyon sok helyen találkozhatunk az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő okos kilincsekkel is, melyeket legtöbbször okostelefonunk segítségével tudunk használni. Okos eszközünk megkönnyíti életünket, hiszen segítségükkel többé nem kell azon aggódnunk, hogy esetleg elhagyjuk, vagy valaki ellopja a kulcsainkat, elég csak az Android/IOS operációs rendszerű telefonunkra letöltött alkalmazást használnunk a házba való bejutáshoz. Az alkalmazás használatával nem csak biztonságossá tehetjük otthonunkat, hanem segítségével olyan dolgokra is képesek lehetünk, mint az előzménykövetés, az időzóna beállítás, vagy az engedélyek beállítása.

Amennyiben Ön nem rendelkezik okostelefonnal, akkor sem kell kétségbe esnie, hiszen ezen kilincsek PIN kóddal is működnek. Ebben az esetben a kilincsen kell megadni a kódot, amely nyitja az ajtót. Ez a megoldás ideális lehet gyermekek és idősebbek esetében is.

Ön is szeretné a lehető legnagyobb biztonságban tudni értékeit? Látogasson el weboldalunkra, ahol zárakon, postaládákon, széfeken és más kiegészítőkön kívül megtalálható kínálatunkban az imént említett okostelefonnal használható smart kilincs is, amely mindenkinek megkönnyíti az életét! A kilincsek-postaládák webáruházának kínálatában garantáltan megtalálja az Ön számára megfelelő darabot! Lemaradt a zár és a kulcs történelmét boncolgató cikkünk első részéről? Ide kattintva elolvashatja!

Ingyen szállítás

25000Ft feletti vásárlás esetén
mi álljuk a szállítási költséget!

15nap termék visszaküldésre

Vásároljon aggodalom nélkül,
15napja van a termék visszaküldésére!

Kártyás fizetés

Van lehetőség
bankkártyás fizetésre!

Tanácsadás

Hívjon minket!
0036/ 70 234 06 80