Blog

Kategóriák

Az okos otthonok már nem csak a scifiben léteznek

Publikované dňa 2019-10-28

Pár éve még vezető hírként hozták az újságok, amikor Bill Gates bemutatta okosotthonát, ma pedig a technológia fejlődésével bárki számára elérhetők ezek a dolgok. Az ilyen megoldások közé tartoznak az okos kilincsek és zárak, melyek úgy tartják biztonságban otthonunk, hogy nincs szükségünk kulcsokra.

A működésüket pont úgy kell elképzelni, ahogy Jennifer és Marty McFly háza működött a Vissza a jövőbe 2. részében. A bejárati ajtó észleli érkezésünk, és már be is juthatunk. A különbség az, hogy amit 30 éve Robert Zemeckis még csak elképzelt, azt napjainkban bárki megrendelheti.

Okos kilincs

Az okos kilincs egy olyan szerkezet, amely a mobiltelefonunkkal működtethető egy applikáció felhasználásával. A kommunikáció a Bluetooth szabvány segítségével történik, ráadásul további telefonok számára is engedélyt adhatunk a nyitásra. Így nem kell kulcsokat másolnunk a család tagjainak, mindenki könnyedén be tud jutni a telefonja segítségével.

Az okos kilincs akkor sem zárja ki a családtagokat, ha lemerül a mobilunk, vagy éppen nincs kéznél az okostelefonunk. A rajta lévő számgombok segítségével be tudjuk írni a pin kódot, így a bejutás bármilyen kütyü nélkül is garantált.

A fejlesztők az okos kilincs elkészítésekor arra is gondoltak, hogy ne kelljen vadiúj ajtót beállítani a modern technika felhasználásához. A régi kilincs és zár könnyedén lecserélhető az újra, így szinte pillanatok alatt átállíthatjuk a hagyományos otthonunk okos házzá.

Elektronikus zárbetétek

Az okos kilincshez hasonló jó megoldás az elektronikus zárbetét, mely kicsit másképp működik. Ennél egy távirányítóval történik a nyitás és zárás folyamata, ráadásul a felszereléshez sem kell fúrnunk vagy faragnunk. Mindössze egy imbuszkulcs szükséges az elhelyezéshez, s azonnal ki is próbálhatjuk.

A távirányító több ajtó nyitására is felhasználható, így eltérő zárak esetén sem kell a különféle távirányítók között válogatnunk. A beépített elemek élettartama hosszú, akár egy évig is bírhatják az átlagos használat mellett, és jelzik, ha már lemerülőben vannak. Ekkor nincs más dolgunk, mint újakra cserélni őket.

Az elektronikus zárbetét egy másik fajtája az ujjlenyomatolvasós kivitel, amelynél az okostelefonunkra sincs szükség a nyitáshoz. Csupán az ujjunkat kell a leolvasóra helyezni, és máris nyílik a zár. Alternatívaként pin kódot is beállíthatunk, melyet másokkal megosztva, egyfajta virtuális kulcsot adhatunk nekik.

Az okos eszközök felhasználása

Az olyan okos eszközöket, mint az okos kilincsek vagy az elektronikus zárbetétek, széles körben fel lehet használni. Kiválóak a magánlakások és házak védelmére, hiszen nagyon rövid idő kell csak a felszerelésükhöz, és utána teljes értékű zárként működnek.

Ha éppen közösségi helyiségeknél vagy szállodában használnánk fel ezeket, akkor ott is megállják a helyüket. Ezeknél nem adhatunk kulcsot a folyamatosan cserélődő lakóknak, így más megoldásra van szükség. Az újra programozható pin kódok és a személyre szabható alkalmazások viszont megakadályozzák, hogy illetéktelenek bejussanak, ráadásul pillanatok alatt törölhetjük a régi kódot, és létrehozhatunk egy újat.

A több pin kódos változatok pedig még nagyobb szabadságot adnak. A lakók kaphatnak rövid életű hozzáférést, a személyzet tagjai pedig a saját, állandó kódjukkal közlekedhetnek. Ezekkel a belépések is naplózhatók, melyek még biztonságosabbá és nyomon követhetővé teszik a felhasználást.

Ingyen szállítás

25000Ft feletti vásárlás esetén
mi álljuk a szállítási költséget!

15nap termék visszaküldésre

Vásároljon aggodalom nélkül,
15napja van a termék visszaküldésére!

Kártyás fizetés

Van lehetőség
bankkártyás fizetésre!

Tanácsadás

Hívjon minket!
0036/ 70 234 06 80