Blog

Kategóriák

Milyen kiegészítőkkel dobhatja fel otthona bútorait?

Publikované dňa 2020-08-31

A bútorok olyan lakberendezési tárgyak, melyek fontos szerepet töltenek be a lakrészek kényelmének megteremtésében. A különféle bútortípusok eltérő feladatot látnak el, alkalmasak tárolásra, pihenésre és otthoni munkavégzésre. A legtöbb bútor, a beépített változatokat kivéve, könnyen elmozdítható és szállítható ingóságnak számít.

A bútorok történeti fejlődése

Az első bútorok megjelenése egybeesik az emberiség történetének kezdetével. A bútorok iránti igény már az őskorban jelen volt a közösségek életében, legalábbis a régészeti munkák során feltárt kezdetleges fekhelyek erről tesznek bizonyságot. A több, mint 70 000 évvel ezelőtt élt elődök főleg faágakból és a környéken talált puhább növényi részekből készítettek maguknak komfortosnak azért még nem igazán nevezhető ágyakat. 5000 éve pedig már olyan lakóházak is léteztek, amelyekben kőből készült berendezési tárgyakat használtak. Az újkőkorból származó Skara Brae település a Frédi és Béni meséből jól ismert világot idézi fel.

A hagyományos értelemben vett bútorok megjelenése az ókori Egyiptom területére tehető. A 4000 éves sírleletek gazdag bútorkészítési szokásokról árulkodnak, az akkori emberek már olyan, komolyabb darabokat is ismertek, mint a karosszék vagy a láda. A bútordíszítés szintén az egyiptomiaknak köszönhető, a gazdagok bútorait arany és drágakőberakásokkal varázsolták egyedivé. Bár ágyakkal és más, hétköznapi életben használatos bútorokkal a szegényebb rétegek is rendelkeztek, a minőségben szemmel látható különbségek voltak.

A kerekített szélekkel ellátott bútorokat az ókori görögök terjesztették el, a klismosként nevezett szék nagyon finoman megmunkált és íves háttámlájával biztosította a komfortos pihenést a használója számára. A középkorban viszont a szögletes, kevésbé kényelmes formák ismét teret követeltek maguknak. A modern, polcokkal és ajtókkal ellátott bútorok ősei a Római Birodalomban készültek. Ezek a darabok a későbbi, európai bútorgyártás mintájának számítottak.

Mivel a középkori ember élete sok szempontból nehezebb volt, mint az elődöké, a bútorgyártás csak a legszükségesebb használati tárgyakra koncentrálódott. Volt ágy, asztal és jobb esetben néhány szék az étkezéshez. Ráadásul, még a tehetősebbek sem ragaszkodtak a túldíszített elképzelésekhez, ezért a mestereknek meg kellett elégedniük a fafaragás motívumaival.

A bútordíszítés újbóli felfedezésére, a művészeteket és tudományokat felkaroló reneszánszig várni kellett. A mesteremberek egymással versenyre kelve kezdték el készíteni a szebbnél szebb bútorokat és olyan, korábban ismeretlen típusokat alakítottak ki, mint a könyvesszekrények.

A későbbi évszázadokban a bútorok díszítésére és formavilágára a különféle művészeti irányzatok továbbra is nagy hatást gyakoroltak. Ha pedig valami oknál fogva, új anyagok kerültek a mesterek kezébe, például Amerika felfedezése után, területileg is eltérő stílusok születtek. A bútorok fejlődéstörténete a 21. században sem szakadt meg, a tervezők az aktuális igényeket felmérve álmodják meg az új bútortípusokat. Néhány évtizede így jöttek létre az első számítógép asztalok.

Milyen kiegészítőkkel dobhatja fel otthona bútorait?

Webáruházunkban Ön különleges ajtókiegészítők közül válogathat. A fogantyúk nem csak praktikusak, de kiváló díszítő elemek is egyben. Kínálatunkban Ön minden bútorajtóra megtalálhatja a tökéletes fogantyút. A porcelán változatok remekül illenek a hagyományos formákat követő modern vagy felújított bútorokhoz. A tolóajtókra viszont külön, rozsdamentes acél vagy fényes rézből készült fogantyúkat ajánlunk.

Bár egy ideig úgy tűnt, a bútorfogasok divatja végleg leáldozott, napjainkba ismét egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ennek hátterében az a modern szemlélet áll, amely a rendszerezésre és a tökéletes helykihasználásra ösztönöz. A bútorfogasokat Ön felszerelheti a ruhásszekrényei belső ajtófelére, vagy lecserélheti velük az előtérben elhelyezett régi kabáttároló fogasokat.

Nézzen körbe webáruházunkban, és rendeljen házhoz kényelmesen bármikor!

Ingyen szállítás

25000Ft feletti vásárlás esetén
mi álljuk a szállítási költséget!

15nap termék visszaküldésre

Vásároljon aggodalom nélkül,
15napja van a termék visszaküldésére!

Kártyás fizetés

Van lehetőség
bankkártyás fizetésre!

Tanácsadás

Hívjon minket!
0036/ 70 234 06 80