Blog

Kategóriák

Mik azok az elektromos zárak és hogyan válasszuk ki a számunkra ideálisat?

Publikované dňa 2021-02-23

Mai cikkünkben mindent megtudhat az elektromos zárakról és azok működéséről.

Mi az az elektromos zár?

Az elektromos zárak, mint ahogyan a nevük is mutatja elektromosságot hasznosítva működnek. Az elektromos zárakkal leginkább társasházakban, bérházakban találkozhatunk hétköznapjaink során, ugyanis az ezen fajta épületek lakóinak a csengetést észlelve elég csak egy gombot megnyomniuk, hogy kinyissák az ajtót látogatóiknak. Természetesen nem csak ezen a területen, hanem máshol is igen elterjedtek ezek a zár típusok, ugyanis bankokban, kórházakban, vagy akár irodákban is találkozhatunk ezzel a megoldással, annyi különbséggel, hogy ezeken a helyszíneken beléptető kártyával, vagy nagyobb biztonságot igénylő helyeken akár ujjlenyomattal működnek.

Hogyan működnek?

Az elektromos zárak működésének több variációját is megkülönböztethetjük. A leggyakoribb elektromos zárak működésüket tekintve az úgynevezett normál működési elven alapuló elektromos zárak, valamint fordított működési elven alapulók.

A normál működési elven alapuló megoldás működése nagyon egyszerű: a zár addig nyitható, míg a zárszerkezet kapja az áramot, ezzel szemben a fordított működési elvű zár pont fordítva működik: ameddig a zárszerkezet kapja az áramot zárva van, de amint az áramellátás megszűnik, az ajtó kinyílik. Ezeket a zárakat általában azokhoz az ajtókhoz használják, melyeket tűzvész esetén használnak, ha hirtelen ki kell üríteni az épületet.

Léteznek még olyan elektromos zárak is, melyek egy mechanikus kioldórendszerrel vannak ellátva, így akkor is nyitva maradnak, ha az áramellátás megszűnik a zárszerkezetben, viszont amint becsukódik az ajtó, a szerkezet továbbra is zárva tartja azt. Ezt a kivitelezést belső memóriás elektromos záraknak nevezzük.

A kiiktatható elektromos zárak akkor tesznek jó szolgálatot, ha például nagyobb rakodás során nem szeretnénk újra és újra a csengőt használni, ezért a kis mechanikus kart használva kiiktatjuk a zárat, melyet a munka befejeztével újra aktiválhatunk.

Ha olyan elektromos zárat szeretne alkalmazni, mely a reteszhez hasonló, arra is van megoldás, méghozzá a rászegzős elektromos zár, amely kialakításában teljesen hasonló a reteszhez, csak a működése tér el, annyiban, hogy árammal is működtethető.

Hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelőt?

Az ideális elektromos zár kiválasztása előtt mindenképp vegye figyelembe az adott hely biztonsági előírásait, valamint azt is, hogy milyenek az ajtó paraméterei, illetve a szerkezete! Vizsgálja meg, hogy a meglévő ajtó zárnak hány nyelve van, hiszen az elektromos zárak többféle előlappal rendelkezhetnek. Találkozhatunk rövid, illetve hosszú előlappal ellátott elektromos zárakkal. Az előbbit általában egynyelves zárakhoz szokták felszerelni, míg az utóbbit pedig két nyelves modellekhez.

Kíváncsi, hogy webáruházunkban milyen elektromos zárak találhatók, és hogy hogyan tehetjük okosabbá otthonunkat ezen zárak segítségével? Maradjon velünk, a következő cikkünkből kiderül!

Amennyiben nem szeretne lemaradni az újdonságainkról, kövessen minket a Facebook oldalunkon, a kilincsek-postaladak.hu felhasználó néven! Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot a kapcsolat menüpont alatt található elérhetőségeink egyikén!

Ingyen szállítás

25000Ft feletti vásárlás esetén
mi álljuk a szállítási költséget!

15nap termék visszaküldésre

Vásároljon aggodalom nélkül,
15napja van a termék visszaküldésére!

Kártyás fizetés

Van lehetőség
bankkártyás fizetésre!

Tanácsadás

Hívjon minket!
0036/ 70 234 06 80